Qba.no

Monter katteluke enkelt

Montering av kattelukeOm du er en katteelsker som oss, slipper du mest sannsynlig katten ut og inn hele tiden. For å slippe at katten maser på deg om å komme ut og inn hele tiden, så kan det være lurt å montere en katteluke. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Ta mål av katten

Katter har forskjellige størrelser. Så da er det viktig å måle slik at det ikke blir feil høyde fra gulvet på katteluken din. Er det feil høyde, så blir det vanskeligere for katten å komme seg ut og inn. Gjennomsnittshøyden på en kattemage er 15cm, så det er sannsynlig at du ender opp rundt der. Om du merker riktig høyde på to punkter som er litt fra hverandre, så får du lettere montert den i rett linje.

Hvordan velger du riktig plassering?

Det er mest vanlig å montere katteluken i midten av døra. Om du skal det, så må du merke av midtpunktet i døra.

Merk posisjonen på døren

Du får med en papirmal på de aller fleste katteluker, slik at du enkelt kan se hvor hull må bores for å kappe ut av døren. Vær nøye på at malen er plassert i midten av døren. Et tips er å tape malen på plass med et par tapebiter.

Hvordan velge riktig bor?

Det er viktig å velge et bor som har litt større diameter enn bredden på bladet på stikksagen, så du enkelt kan rotere i hullet du har boret. Vi anbefaler å bruke vernebriller, så du slipper å få flis i øynene.

Bor hullene

Fortsett med å bore et hull i hvert hjørne av malen. Dette for å posisjonere hullene slik at du får markert det firkantede omrisset av luken. Da er det bare å streke opp linjer horisontalt og vertikalt, rett på døra, så du lett kan se hvor du skal sage.

Sag ut åpningen

Begynn med å lukke døren, så den er stabil når du skal sage. Still deg så du står stabilt, og plasser bladet på stikksagen i et av hullene. Det er viktig å holde sagen flatt mot døren, pass på så den ikke hopper opp og ned når du sager. Ikke stress, ta deg tiden du trenger for å gjøre det på en bra måte.

Når du har kommet deg rundt hele linja, så er det bare å fjerne den løse indre firkanten av treverket.

Pussing og finish

Bruk sandpapir for å pusse ned de innvendige kantene, fjern støv med en støvsuger. Test med frontdelen på katteluken over hullet du har saget ut og se om klaffen i luken beveger seg fritt.

Merkingen av festehullene

Når fronten av katteluken står på rett plass, kan du merke hvor festehullene er i hvert hjørne.

Boring av festehullene

Da har du fire merker som du må bore, tvers igjennom døra. Husk å være nøye med å holde drillen horisontalt så hullene på utsiden matcher skikkelig til de på innsiden.

Montering av utvendig del av katteluken

Hold innvendig del av katteluken på riktig plass over hullene du akkurat boret, og stikk de medfølgende boltene igjennom hullene. Så åpner du døren, og plasserer den utvendige delen over boltene som stikker i gjennom. Det er en god del forskjellige typer katteluker og det kan være litt varierende former for festemetoder.

Fest katteluken

Ta mutteren i en hånd og skrutrekkeren i den andre, skru mutteren på en av boltene og fingerstram. Gjør det samme på de resterende boltene. Når du har montert alle fire muttere, så må du se om undersiden av katteluken er helt rett horisontalt. Når du har sørget for at den er det, strammer du alle mutterene godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *